Home » Články » Hitom tohoročnej dovolenkovej sezóny bude Madeira, predpokladá Tomáš Dian, majiteľ CK Pandatour

Hitom tohoročnej dovolenkovej sezóny bude Madeira, predpokladá Tomáš Dian, majiteľ CK Pandatour

Tomáš Dian je majiteľom cestovnej kancelárie Pandarour. Každoročne sprevádza dovolenkárov po zaujímavých kútoch Zeme. Začiatkom januára sprevádzal aj nás, produkčný tím Liptovcastu. Stalo sa tak pri príležitosti nahrávania jubilejnej epizódy Liptovcastu. Spoločne sme sa rozprávali o tom, aké budú cestovateľské trendy roka 2023 a taktiež aj to, kam sa vybrať, ak máme obmedzený rozpočet.

Hosťom jubilejného Liptovcastu bol spolumajiteľ cestovnej kancelárie Pandarour Tomáš Dian, ktorý sprevádza skupinky turistov po mnohých svetových destináciách. Spoločne s Tomášom sme nahrávanie epizódy plánovali niekoľko mesiacov, avšak naše zadanie znelo, aby nám cieľovú destináciu neprezradil až do momentu, kedy to bude nevyhnutné, čo znamená až do momentu bezprostredne pred vstupom do lietadla. Zároveň náklady nemali presiahnuť 200€ na osobu, teda aby boli dostupné relatívne každému.

Tomáš Dian

Tomášova voľba napokon padla na Andalúziu, čo je úplný juh Španielska, niekoľko desiatok kilometrov od severnej Afriky. Letecky sme sa dostali z viedenského letiska na letisko v jednom z najstarších miest na svete – Málaga. Odtiaľ sme prenajatým autom prešli približne 400 kilometrový okruh, počas ktorého sme okrem samotnej Málagy navštívili pomyselné hlavné mesto Andalúzie Sevillu, britský Gibraltár, najjužnejší cíp kontinentálnej Európy Tarifu či pôsobivé mestečko na útese Rondu. Natáčanie epizódy prebehlo v dedinke Vejer de la Frontera na terase nášho ubytovania.

Témou jubilejného Liptovcastu bolo cestovanie.

Tomáš, keď sme plánovali našu cestu, trápilo nás, či náhodou nie je naša skupinka (zložená z troch ľudí) príliš malá na to, aby sme s tebou plánovali výlet. Robíš cesty aj pre takéto skupinky?

Naopak, ja si práve takéto cesty užívam. Napríklad neviem si to v tejto dedinke (Vejer de la Frontera) úplne predstaviť. Cestovanie v malej skupinke je o to flexibilnejšie. Mne nejde o to príliš veľa ľudí sprevádzať, ale o to, aby si ľudia o to viac užili a aby si našli to svoje.

My sme ti počas plánovania našej cesty povedali, aby bola výsledná suma nášho výletu do 200€ na osobu. Keď si nám povedal, že ideme (až) na päť dní, mysleli sme, že ideme do nejakej východnej destinácie. O to viac sme boli prekvapení, keď sme zistili, že ideme do Španielska.

Keď je dostatočný čas na prípravu a keď danú destináciu poznám, tak nie je problém takéto budgetové výlety spraviť. Dnes cestovanie nie je drahé. Letenky sú síce po koronavíruse trochu drahšie, než v minulosti, stále je možné precestovať hodný kus cesty za relatívne malé peniaze.

Ako veľmi dopredu je potrebné plánovať takúto cestu?

Ak človek chce vidieť niečo konkrétne, tak je to lepšie čím skôr. Ak mám však voľnú ruku, ako ste dali vy mne, tak sa s tým dá vyhrať a stačí mesiac, možno dva dopredu. Záleží však aj od toho, aká je sezóna, či je zima, či je leto. (My sme vyrazili 9. januára, pozn.aut). Júl až august sú veľmi vyťažené mesiace, vtedy s cenou človek veľa nenarobí.

Poďme sa porozprávať o cestovaní. Ktorú destináciu je podľa teba najlepšie navštíviť v roku 2023?

Tento rok chceme cestovať na Madeiru, čo je ostrov v Atlantickom oceáne patriaci Portugalsku. Poslednú dobu tam začína chodiť čoraz viac turistov a hrozí, že čoskoro stratí svoj šarm. Je tam krásna príroda, vysoké hory, unikátna flóra. Predpokladám, že Madeira bude hit tejto sezóny.

Kam by si odporúčal zájsť cestovateľovi, ak by mal rozpočet na 500€?

Toto leto by som odporúčal navštíviť Arménsko. WizzAir tam zaviedol pravideľnú linku. Odporúčal by som urobiť si okruh, zabehnúť na víno, pivko alebo koňak Arrarat do Jerevanu. Človek tam zažije nádherné prírodné scenérie, rýchlo sa tam opáli. Jeidná nevýhoda je, že Arménsko nemá more, avšak nahradené to môže byť jazerom Sevan, kde je dostatok pláží na okúpanie a ovlaženie.

Ak by mal človek 750€?

Za 750€ by som išiel do Sicílie v mesiacoch máj-jún alebo október. Na jar tam kvitnú kvety, čo ponúka krásne pohľady, počas neskorého leta je tam už málo turistov. Sicília má síce dostatok pamiatok, avšak jej návštevu považujem viac o jedle a ľuďoch. Za 750€ sa dá spraviť 10 dňový okruh.

No a ak má človek 1 000€?

Za takú sumu sa dá navštíviť Island. Letecky z Viedne alebo z Poľska. Odporúčam spraviť za takú sumu okruh okolo Reikjavíku.

Pozrite si celý rozhovor s Tomášom Dianom z CK Pandatour.